> CucuTokMat: Kisah Halal Haram jadi pertaruhan .sekarang giliran Starbucks pulak -_-

Kisah Halal Haram jadi pertaruhan .sekarang giliran Starbucks pulak -_-

Assalammualaikumm semuuaa ........ ^__^



Starbucks Ohhh Starbucks ....!

Lepas satu satu kes pasal restoran makanan segera yang diisytiharkan tak HALAL oleh Jakim walaupon terdapat sijil HALAL dikeluarkan oleh Jakim. hmm.....tapi yang Starbucks aku baru dapat tau . orang kasi mesej dekat aku berbunyi :

notis ~STARBUCKS telah disahkan haram oleh JAKIM: Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefides which is from animal origin (pork).Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to our muslim friends. Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more info. "

Betol ke tak aku tak tau la kan. and aku pon tak penah nak makan even minum kat tempat tuh. yelaa tempat macam branded yee ndakk . >..<" kepada sesapa yang suka pegi makan or minum dekat Starbucks tuh elok lah korang berhati-hati dulu. memang la dari luaran kite tengok macam perfect je so ramai yang amik donno jer pasal hal nie. tapi kena check jugak kandungan yang digunakan dalam makanan yang disediakan. kadang kadang benda yang simple tu la yang akan memudaratkan kita. ^__*

Aku pon tak paham asal orang yang berniaga nie tak prihatin terhadap isu Halal haram bagi umat Islam. tapi dari apa yang aku belajar (as I student of bisnes) ^__^ para peniaga nie diorang akan buat ape saja untuk menghasilkan produk asalkan dapat menjimatkan kos pengeluaran mereka . dari apa yang aku tengok ramai peniaga sekarang nak jimat kos jerr sampai sanggup menipu pengguna. yang sadis nye ada jugak segelintir peniaga Melayu yang sanggup berbuat macam tuh. huhu. (terkilan) -..-"


p/s : sekarang ni nak makan pon susah. tengok sedap tapi takot macam tak halal ! makan bubur je la cegini. haishhh ~ (>..<")


TERIMA KASIH DAUN KELADI, SUDAH BACA DATANG LA LAGI ! =)

7 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

betul ke? i love the coffee so much.. T__T

shiema sufian said...

shiema memang tapena jejak starbucks pown. kui kui kui

ifarizatul said...

saya dah tak boleh minum lagi la air2 kat starbuck.. tq for ur information :)

shafmechy said...

tak baik kalau berniaga tipu pelanggan =(

CucuTokMat (^^,) said...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid

berhati-hati oke dear. ^__^

CucuTokMat (^^,) said...

shiema sufian

sama la kitee.. ! hihi ^_*

CucuTokMat (^^,) said...

shafmechy

betul3.. sokong sgt ! =)