> CucuTokMat: cheq memang cerdik lagi pandai. so what ??

cheq memang cerdik lagi pandai. so what ??

assalammualaikum ollss...


Jumaat yang indah. walaupon masalah teknikal di sini masih dalam kebuntuan tapi cheq tetap nak karang satu entri. =.= cheq nak tanya penah tak ada orang lain jeles atau erti kata lain cemburu dengan hampa ? tak kisah la jeles sebab hampa rajin bebenor ke atau jeles sebab bibir hampa macam anjelina jolie ka. ada tak ? ada tak ? kalau ada TAHNIAH. welcome to the club ! -,-


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

kenapa perlu ada jeles atau cemburu erk ? JELES atau cemburu itu satu kehendak. kita yang berkehendak untuk rasa jeles. kadang kadang jeles nie membawa satu kebaikan dalam life kita. sebagai contoh cheq bagi macam nie. : "aku jeles la dengan hang nie Peah (bukan nama sebenar) muda muda dah ada keta. aku apa ada ? " dengan kejelesan tersebut kita mesti la akan sedaya upaya untuk bekerja dengan lebih laju untuk membeli sebuah keta jugak. seee.....! secara tidak langsung kejelesan tersebut yang bertindak sebagai kehendak telah menjadi dorongan serta sokongan untuk kita melangkah lebih cepat. -.-


tapi apa bila kejelasan yang berniat buruk hanya akan membawa padah pada diri sendiri. cheq rasa tak paham pada sesetengah orang nie yang dok jeles tak ketahuan. ada ka patut depa kata cheq nampak macam pandai dan saja tayang kepandaian cheq dekat orang. contoh ayat macam nie : "tau la hang nie pandai tak payah la nak belagak". ya cheq memang pandai pon. so what ? jeles ka ? OPCOS la hampa jeles kan kalau tak takan la benda kecik macam nie nak buad kecoh kan. 


kenapa mereka berkata begitu kepada cheq ??


cita dia macam nie. kita bila ada dalam kelas macam besa la cegu  lecturer mesti ada tanya soalan yang menguji minda pelajar nya betul tak ? so cheq nie memang sejak zaman tok kaduk lagi spesis aktif dalam kelas. tapi aktif dari segi mulut la. hihi. -,- setiap persoalan yang diajukan cheq dengan sepantas kilat akan membalas soalan tersebut dengan bertubi tubi. tapi malangnya ada pulak orang tak puas hati dengan cara cheq macam tuh. depa kata cheq saja nak tunjuk pandai. helllooo....! aku memang pandai so what ?? *sumbat kapas lam telinga kejap kejap. -,-


lagi satu bila cheq speaking london sikit mesti akan ada sora sora kumbang mengaum : "dok speaking apa tah. cakap melayu suda la. dok bangga sangat dengan bahasa omputih pasai pa " . cheq nak habaq mai kat hampa nie. hampa nie pelik betoi la. tak paham aih cheq dengan hampa nie. kepada semua yang berkata cheq nie pandai nie terima kasih la banyak banyak. susah susah ja puji cheq macam tu. padahal cheq nie bukan la pandai mana pon. cheq rasa terharu bila hampa puji cheq melambung macam tuh. bukan senang taw nak dapat pujian kata kita nie pandai. selalu dok dengaq orang kata bodoh , bangang, mangkaq dan seangkatan dengannya saja. hehe. =="



bila laptop suka menjadi hang cheq terasa macam nak buat macam nie. -__-






p/s : bukan senang untuk memuaskan hati semua orang. oleh itu kita mesti la memuaskan hati sendiri dulu baru la orang lain. tapi jangan sampai jadi self fish (ikan dalam diri)  pulak.....




~ s e k i a n  w a r k a h  d a r i  C i k  E p a l  H i j a u ~

TERIMA KASIH DAUN KELADI, SUDAH BACA DATANG LA LAGI ! =)

1 comments:

aniswany said...

mulut org kita x bule tutup kan..jeles sifat manusia semulajadi.
bio je depa tuh...hihi

*folo u ;)